Placki z cukinii

Placki z cukinii

0

Sezon na świeże warzywa to też czas wielu pysznych dań. Jednym z nich są placki z cukinii. Jak je przyrządzić, aby były chrupiące i wyraziste w smaku? Zastosuj porady, które dla Ciebie przygotowaliśmy, a będzie to prostsze niż kiedykolwiek!

Placki z cukinii – dobór składników i przygotowanie

Cukinia jest dość neutralna i delikatna, ale mimo tego jej smak trudno pomylić z jakimkolwiek innym. Dobrze skomponuje się z wieloma dodatkami, zwłaszcza tymi wyrazistszymi, np. greckim serem typu feta i kawałkami wędzonego łososia. Wybierz młode okazy, które mają delikatną skórkę. Dzięki temu nie będzie konieczne ich obieranie, a przygotowywana potrawa zyska interesującą konsystencję oraz wyrazistszą barwę. Jak przygotować placki z cukinii? To bardzo proste! Na początek umyj i zetrzyj warzywo na grubych oczkach tarki. Warto odcisnąć z niego nadmiar soku, dzięki temu placki będzie łatwiej uformować. Następnie połącz je w misce z dodatkami. Oprócz już wymienionych, świetnie sprawdzą się również nieco pikantne kapary oraz posiekane listki świeżej bazylii. Masa zyska puszystość, jeśli ubijesz białka na sztywną pianę, a mąkę przesiejesz przez sito. Sprawdź dokładny przepis na placki z cukinii.

Z czym podawać gotowe placki z cukinii?

Gotowe placki z cukinii podasz na wiele sposobów. W połączeniu z ryżem i gęstym sosem mogą stanowić propozycję na wegetariański obiad. Smaczne będą również jako przekąska między posiłkami lub wczesna kolacja. Na takie okoliczności podaj ją z dipem jogurtowym. Wymieszaj gęsty jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dwoma łyżkami majonezu oraz sokiem z połówki cytryny. To podstawowy wariant tego sosu. Jego smak łatwo urozmaicisz dodatkowymi składnikami, np. posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Wypróbuj również wersji z kawałkami suszonych pomidorów oraz drobno pokrojonymi oliwkami. Do placków z cukinii będą też pasować sosy pomidorowe lub serowe, np. z intensywną w smaku goronzolą. Spróbuj różnych dodatków i przekonaj się, który z nich jest Twoim ulubionym!

Przygotowanie placków z cukinii jest proste. Dzięki prostym składnikom w krótkim czasie stworzysz wyśmienite mini danie – wprost idealne na lato!