W pierwszych kilku miesiącach życia dziecka potrzeby żywieniowe zapewnia mleko matki lub mleko modyfikowane. Wedle zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, po 6 miesiącu życia malucha należy rozszerzać jego dietę, wprowadzając stopniowo pokarmy stałe, które z czasem staną się podstawowym źródłem zaspakajania potrzeb żywieniowych dziecka. Na co zwracać uwagę przy wyborze żywności dla najmłodszych?
Pestycydy, hormony i antybiotyki
Wraz z rozszerzeniem diety dziecka czy przejściem na pokarm stały należy zwracać szczególną uwagę na jakość produktów, jakie dostają się do układu pokarmowego malucha. Ochrona dzieci przed szkodliwym wpływem chemikaliów znajdujących się w pokarmie to bardzo ważne zadanie, ponieważ niższa masa ciała sprawia, że substancje toksyczne osiągają u dzieci znacznie wyższe stężenie niż w przypadku osób dorosłych. Dlatego w tych pierwszych latach życia dziecka warto sięgać po produkty pochodzące z ekologicznych upraw. Produkty ekologiczne nie są bardziej odżywcze ale przede wszystkim są pozbawione związków chemicznych, hormonów czy antybiotyków stosowanych w standardowej produkcji żywności. Dotyczy to przede wszystkim:
• warzyw i owoców – wybierając świeże warzywa i owoce warto postawić na te sezonowe, pochodzące z lokalnych upraw, ponieważ do ich transportu i przechowywania nie potrzeba dużej ilości pestycydów. Co więcej warzywa i owoce o grubej skórce czy łupinie to także dobre rozwiązanie, ponieważ zewnętrzna warstwa stanowi zabezpieczenie przed toksynami. Należy także pamiętać, że okazy, które na pierwszy rzut oka nie zachęcają do zakupu (np. jabłka zawierające plamki lub inne skazy) w większości przypadków będą zdrowszą alternatywą, jako że nie zawierają dużej ilości konserwantów wpływających na nieskazitelny wygląd warzyw i owoców.
• nabiał, jajka, mięso i drób – krowy, świnie i kurczaki hodowane na masową skalę, to zwierzęta, którym aplikuje się ogromne ilości antybiotyków i hormonów, mających za zadanie przyspieszenie wzrostu oraz większą produkcję mleka. Te „dodatki” w naturalny sposób znajdują się w mięsie oraz produktach pochodzenia zwierzęcego. Z uwagi na to mięso, nabiał, jajka, jogurty i inne produkty mleczne, które będziemy podawać naszym dzieciom powinny pochodzić z ekologicznych upraw.
• ryby – należy je bardzo ostrożnie wybierać. Do bezpiecznych ryb zalicza się: morszczuka, sieję, dzikiego łososia, tilapię, pstrąga czy solę. Dziecku nie należy podawać odmian zawierających wysoki poziom rtęci (rekin, makrela królewska czy świeży tuńczyk).
Powyższe wytyczne dotyczą także segmentu gotowych produktów dla maluchów, zwanych powszechnie „słoiczkami”. Zdecydowana większość producentów żywności dla najmłodszych, ma w swojej ofercie linie BIO lub EKO (np. Gerber Organic, Hipp Bio czy kaszki Bio Bobovita) i to przede wszystkim po nie powinni sięgać rodzice.