Słomki ekologiczne ze słomy – naturalny wyrób

Słomki ekologiczne ze słomy – naturalny wyrób

0

Tworzywa sztuczne powoli idą w niepamięć – przynajmniej w gastronomii. Restauracje, lokale gastronomiczne, foodtrucki zmieniają się dla swoich klientów i ograniczają użycie plastiku do zapakowania posiłków lub napojów na wynos. Oprócz papierowych odpowiedników na rynku możemy znaleźć słomki ze słomy. Co je wyróżnia?

Słomiane słomki do napojów

Dbanie o środowisko naturalne, to, m.in., zastępowanie plastikowych wyrobów ekologicznymi produktami. Słomki naturalne zostały wykonane z łodyg pszenicy i nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Produkt ten jest w pełni biodegradowalny i nadaje się do korzystania z niego przy okazji spożycia drinków, napojów zimnych i gorących lub tych gęstych np. szejków. Jej użycie śmiało wystarczy na całą imprezę, nie rozmiękczają się zbyt szybko. Sam produkt rozłoży się w przydomowym kompostowniku w ciągu kilku dni.

Korzystanie ze słomianych słomek sprawi, że zaczniemy korzystaj chętniej z natury. Każdy z nas ma świadomość, że codziennie używanych jest kilka miliardów plastikowych słomek. Jeżeli chcemy ograniczyć ich produkcję, musimy przestawić się na alternatywne produkty. Naturalne słomki z pszenicy są jednym z nich.  Bez problemu mogą być używane przez dzieci i dorosłych.

Naturalne produkty dla domu i gastronomii

Oprócz słomianych słomek wykorzystać możemy słomki ekologiczne z certyfikowanego papieru, makaronu, bambusa czy trzciny. Łatwa ich utylizacja zaraz po spożyciu sprawia, że są przyjazne naturze. Słomka ekologiczna ma przewagę nad plastikowymi wyrobami, które rozkładają się bardzo długi czas. Z pewnością w przyszłości całkowicie zastąpi te, które zostały stworzone z tworzywa sztucznego. Dbając o środowisko we własnym otoczeniu, przyczynimy się do ograniczenia emisji plastiku na całym świecie. Warto więc mieć świadomość i zacząć edukować przyszłe pokolenia.