Innowacje w polskich kuchniach

Innowacje w polskich kuchniach

0

Szukając nowych przepisów i smaków często zapominamy o tym, jak ważne w procesie codziennego gotowania są odpowiednio dopasowane garnki czy patelnie. Jakie komplety proponują nam dzisiaj topowi producenci? Na jakie materiały koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę? Oto kilka sprawdzonych propozycji!

Wydobądź smak potraw podczas smażenia!

Jednym z najprostszych i jednocześnie najlepszych sposobów na przygotowanie ciepłych dań jest ich smażenie. Podczas procesu smażenia ryby czy mięsa nabierają soczystości, chrupkości. Musimy jednak pamiętać o tym, ze dania z patelni uważane są za bardzo kaloryczne. Na szczęście nowoczesne patelnie ceramiczne pozwolą nam na wyeliminowanie tego problemu! Zestawy patelni proponowane przez najlepszych producentów tworzone są w oparciu o liczne powłoki – ich zadaniem jest przede wszystkim umożliwienie smażenia na minimalnej ilości tłuszczu, co przekłada się na poprawienie jakości przygotowywanych dań i zmniejszenie ich kaloryczności. Powłoki ceramiczne przyczynią się również do zminimalizowania ryzyka przywierania potraw do dna patelni. Podczas smażenia o naszą wygodę zadbają profilowane, antypoślizgowe rączki i uchwyty.

Noże kuchenne – jakie wybrać?

Elementem, którego nie może zabraknąć w naszych kuchniach, jest nóż. Nowoczesne noże kuchenne to propozycja dla wymagających: producenci proponują nam noża o ostrzach ze stali nierdzewnej, wzbogacone o wanad, chrom czy molibden. Dzięki tym pierwiastkom stal staje się bardziej odporna na kruszenie, rdzę, zyskuje pewien stopień elastyczności. Nowoczesne noże mogą mieć rękojeści wykonane z naturalnego drewna lub też z tworzyw syntetycznych o antypoślizgowej strukturze. Noże możemy kupować pojedynczo lub też w zestawach z dedykowanymi stojakami.