Menu w restauracji

Menu w restauracji

0

Coraz więcej osób chętniej jada na mieście, powstają liczne programy kulinarne, w których gotują już nawet dzieci – to wszystko sprawia, że otwierana jest coraz większa ilość barów i restauracji. Niektórzy zakładają swój lokal ze względu na pasję gotowania, inni chcą karmić ludzi czymś smacznym, a jeszcze inni po prostu się wzbogacić. Niezależnie od tego, jakie kierują nami pobudki, na pewno zależy nam, aby do naszej restauracji przychodziło dużo gości. Jest wiele rzeczy, o których musimy pomyśleć, aby nasz plan się spełnił, ale jednym ze szczególnie ważnych punktów jest menu. Dlaczego jest to aż tak ważne?

Wizytówka restauracji

Oprócz ogólnego wystroju, zapachu i wyglądu kelnerów, wizytówką naszej restauracji jest właśnie karta dań. Dlatego tak istotne jest to, aby wyglądała ona dobrze. Czasem goście już po przejrzeniu menu są zniechęceni i opuszczają lokal. Postarajmy się, aby w naszej restauracji nigdy się to nie zdarzyło. Jakie powinno być dobre menu?

Nie za wiele, nie za mało

Częstym błędem, który popełniają początkujący właściciele restauracji jest chęć umieszczenia w karcie dań bardzo wielu potraw. Może się wydawać, że to świetne rozwiązanie – przecież dzięki temu na pewno każdy z gości znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
Doświadczenie restauratorów pokazuje jednak, że zbyt duża liczba dań w ofercie jest niepraktyczna z kilku względów. Goście, którzy mają do wyboru pięćdziesiąt potraw mogą być nieco zdezorientowani i mieć problem z wyborem. Ponadto, niezwykle trudne logistycznie jest trzymanie w kuchni wielkiej ilości świeżych składników, z których można będzie przygotować każdą potrawę z listy.

Nie warto jednak popadać w przesadę i umieszczać w menu zbyt małej ilości dań. Zadbajmy o to, aby zjeść coś u nas mogły również osoby z alergią, nietolerancją glutenu czy laktozy albo wegetarianie. Oprócz alkoholu zaproponujmy także napoje bezalkoholowe. Dajmy gościom możliwości modyfikacji dań – kasza gryczana zamiast kaszy jaglanej albo ryż zamiast makaronu – to łatwe do zamienienia składniki, więc nie będzie to problem dla szefa kuchni, a goście będą mogli dostosować potrawę do swoich wymagań i być jeszcze bardziej zadowoleni z wizyty w naszej restauracji.

Hot stamping

Warto również zadbać o to, aby nasze menu wyglądało atrakcyjnie.
Zapytajmy w drukarni, w której będziemy je zamawiać o hot stamping. Jest to metoda uszlachetniania druku dzięki której nawet proste projekty graficzne wyglądają dużo ładniej. Możemy więc użyć jej na przykład do ozdobienia nagłówków w naszej karcie dań.