Krówki to jedne z najpopularniejszych cukierków, po jakie sięgały już nasze babcie. Do dnia dzisiejszego cukierki krówki cieszą się niegasnącą popularnością, nie tylko jako przekąska sama w sobie, ale też dodatek do ciast, deserów, koktajlów i mas i dań na zimno.
Krówki cukierki z długoletnią tradycją
Historia krówek jest długa. Cukierki, nazywane powszechnie ciągutkami mlecznymi i pomadkami mlecznymi, powstały dzięki Feliksowi Pomorskiemu Tradycja głosi, ze ich produkcji miał się on nauczyć u swojego wuja w Żytomierzu. Później recepturę przygotowywania pysznych słodyczy miał on wykorzystać w Poznaniu, gdzie w latach 1921–1929 prowadził fabrykę. Miała ona swoją lokalizację przy ul. Strzeleckiej 9 i Szewskiej 9, a w latach 30. XX wieku przy ul. Kanałowej 9.
Cukierki krówki – popularyzacja nazwy
Popularna nazwa krówek wzięła się z opakowania na którym widniał rysunek krowy. Tak jest do dnia dzisiejszego. Dzięki temu krówki stały się rozpoznawalne i charakterystyczne dla miłośników słodyczy.
Dalsza historia fabryki krówek Feliksa Pomorskiego
W okresie okupacji fabryka przeżywała trudny czas. Wówczas też przeniesiono ją do podwarszawskiego Milanówka. Fabryka spłonęła, ale rodzinie Pomorskich udało się ją odbudować i na nowo uruchomić produkcję popularnych słodyczy. W latach 60. XX wieku firma została upaństwowiona i włączona w strukturę „Przemysłu Terenowego”.
Krówki cukierki z długą i burzliwą historią…
W czasach okupacji, by przetrwać, Feliks Pomorski, postanowił produkować cukierki… w ogrodzie swojego domu. Później działalność przejął jego syn, a w dalszej kolejności wnuk. W ten sposób stało się ono rodzinną firmą, z długoletnią, burzliwą tradycją. „Wytwórnia Cukierków L. Pomorski i Syn” istnieje do dnia dzisiejszego, a same cukierki cieszą się nie gasnącą popularnością. Wciąż stosuje się tradycyjną recepturą ich przygotowywania, opartą na doborze prostych składników, a do cukierków nie dodaje się barwników.
Historia cukierków krówek jest długa i burzliwa. Dzięki determinacji pierwszego właściciela fabryki udało się uchronić zakład od zamknięcia, by, po latach, także kolejne pokolenia mogły cieszyć się smakiem tych wyjątkowych słodyczy. W chwili obecnej są one nie tylko samodzielną przekąską, ale stanowią też dodatek do deserów, ciast, mas i innych posiłków. Popularne są m.in. lody z dodatkiem masy krówkowej a także polewy na bazie tradycyjnych krówek ciągutek.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z http://www.gniewko-kluczewo.pl/krowki