Filtr do ekspresu Krups EA829E

Filtr do ekspresu Krups EA829E

0

Przygotowywanie kawy do sztuka. Wiele osób decyduje się na zakup ekspresu w celu przygotowywania sobie codziennie perfekcyjnej filiżanki małej czarnej. Jednak oprócz dobrej jakości ekspresu do kawy i sprawdzonych ziaren liczy się również jakość dostarczanej wody. Bardzo często amatorzy zalewają ekspres wodą kranową bez użycia odpowiedniego filtra do kawy jak filtr do ekspresu Krups EA829E. Jest to ogromny błąd – dlaczego?

Filtr do ekspresu Krups EA829E, a wykonywanie lepszej kawy

Filtr do ekspresu Krups EA829E jest niezastąpionym asortymentem każdego ekspresu do kawy, którego właściciel chce osiągnąć idealne warunki do parzenia małej czarnej. Woda jest głównym substratem kawy dlatego jej jakość bezpośrednio przekłada się na jakość produkowanej kawy. W przypadku korzystania z wody kranowej bez użycia filtra prawdopodobieństwo wytworzenia niskiej jakości kawy jest niemal stu-procentowe.

Wszystko związane jest z składem wody, która co prawda nie zawiera zanieczyszczenia mikrobiologicznego, ale zawiera podwyższoną ilość innych składników jak pestycydy, metale czy przede wszystkim najgorszy wróg smaku kawy – chlor. Chlor obecny w wodzie negatywnie wpływa zarówno na zapach jak i smak kawy sprawiając, że osoby ją pijące z pewnością nie będą zadowolone z jej jakości. Filtr do ekspresu EA829E gwarantuje, że po przepuszczeniu wody przez jego wnętrze będzie ona wolna od wcześniej wymienionych elementów, a co za tym idzie idealna dla ekspresu do wykonywania kawy. W taki sposób można osiągnąć kawę najwyższej jakości – bez zanieczyszczeń i bez przykrego zapachu.

Filtr do ekspresu Krups EA829E a występowanie kamienia

Filtr do ekspresu Krups EA829E pomaga również w ograniczeniu występowania kamienia we wnętrzu ekspresu do kawy. Dzieje się to za pośrednictwem obecności żywicy jonowymiennej w jego budowie, która redukuje twardość wody odpowiedzialną za kamień. Twarda woda zawiera dużą ilość węglanów, które mają tendencję do wytrącania się w postaci osadu. Zmniejszenie twardości wody = zmniejszenie ryzyka kamienia wytrącającego się we wnętrzu ekspresu do kawy.